Vit eru so heppin, at eiga ein gamlan ribsrunn. Eg veit ikki, hvussu gamal hann er. Runnurin var í urtagarðinum, tá vit fluttu í húsini fyri 28 árum síðani. Hvørt ár gevur runnurin okkum umleið 700 - 800 gramm av berum. Í ár var mongdin 750 gramm.
Seinasta sunnudag fóru ommudótturin Lóa og eg at heinta berini, tí Lóa vildi so fegin læra at gera gele.
Lóusa ribsgele uppskrift
750 gr. ber (uttan stelk)
750 gr. rørsukur (vistfrøðiligt)
1 posa melatin (gulur posi)
6 rein gløs - endurnýtt sjálvandi :)
Atamon
6 ljósadúkar, keyptir í Tinghúsinum á hjalla
ymisk bond, úr gloymsluni
pappír
blíant
Skolda krukkurnar í kókandi vatni (1 dl) við einari teskeið av atamon í.
Reinsa berini, koyr stelkin burtur. Skola berini væl. Stoyt tey í eina grýtu við ½ l av vatni. Lat berini kóka til tey eru sum greytur. Síla greytin gjøgnum eitt reint klæði. Tað er saftin, sum skal brúkast til geleið. Lóa brúkti 1 litur av ribssaft, tú kann koyra meira vatn í, um tú ikki hevur ein heilan litur. Hita saftina í eini grýtu lat kóka í 1 minutt. Stoyt ein posa av gulun melantin í og rør væl. Stoyt surkurið varliga í meðan grýtan kókar. Lat kóka 1 minutt. Tak grýtuna av plátuni, tak hvíta skúmið oman av gelenum. Stoyt geleið í krukkur, lat kólna, áðrenn tú setur lokini á. Legg eitt klæði omaná krukkurnar, til geleið er kólnað.
Lóa prýddi lokini við hvítum ljósadúkum, sum vit hava keypt í Tinghúsinum á Hjalla. Bondini eru úr goymslukassanum. Etikettin er klipt úr hvítum pappírrestum.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar